Thomas van der Es: 'Voor waterspreeuw naar Papendrecht'

  Column

Dordrecht - Ik 'moest' vorige week even naar Papendrecht. Daar was namelijk een waterspreeuw ontdekt!

Dat is een buitengewoon fraai zeldzaam zangvogeltje. In Zuid-Holland was het alweer ruim 20 jaar geleden dat er één was waargenomen. Ik ken ze van idyllische beboste beekdalen elders in Europa. Een waterspreeuw in Papendrecht is een echte dwaalgast!

Het was Antonie Blom die op 14 december de hond liep uitliet in het parkje Noordhoeks Wiel in Papendrecht. Nabij de volkstuintjes merkte hij een waterspreeuw op! In de stromende regen probeerde hij de vogel vast te leggen met zijn mobiele telefoon. Het bewijsplaatje kwam via-via ook bij mij binnen. Zo las ik rond een uur of 13 in één van de vele 'whats-app' groepjes dat er een waterspreeuw in Papendrecht zat.

Direct gingen er mensen zoeken, maar van de vogel ontbrak ieder spoor. Aan het eind van die middag besloot ik een wandeling te gaan maken in het bewuste park. Het regent pijpenstelen en de vooruitzichten waren slecht. Compleet onverwacht zag ik in een piepklein slootje de waterspreeuw zitten. De vogel 'pompt' rustig op en neer en verdwijnt af en toe met plonsduik in het water. Snel maak ik een paar foto's en deel mijn locatie via de app groep van de Natuur-en Vogelwacht Alblasserwaard. Binnen de kortste keren verschijnen her en der vogelaars. We krijgen slechts 30 minuten de tijd om te genieten en dan verdwijnt de vogel de woonwijk in.

In de week die volgt, wordt de vogel slechts door enkele waarnemers waargenomen. Totdat zaterdag een zoektocht wordt opgezet door vogelaars uit de Alblasserwaard. Papendrecht word opgedeeld in blokken en ieder groepje vogelaars krijgt een zoekgebied. Binnen 20 minuten is het raak. Dave van der Spoel vindt de vogel terug bij de 'Witte brug'.

Vanaf dat moment zijn er vele tientallen vogelaars te vinden langs de slootjes. Allemaal gehurkt in de drassige waterkant. Regelmatig duikt de waterspreeuw onder water en komt boven met larfjes en kokerjuffertjes. Heel bijzonder allemaal!

(door boswachter Thomas van der Es)

Meer berichten