Marco van Schaardenburgh: een Kolffje naar zijn hand

  Column

Vorige week publiceerde deze krant een mooi interview met burgemeester Wouter Kolff en deze krant maakte hem meteen Dordtenaar van de Week. Leuk om onze burgervader eens wat beter te leren kennen.
Wat in dit interview opvalt is dat hij graag gebruik maakt van spreekwoorden en gezegden: "Eigen broek ophouden", "Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg", "Recht voor zijn raap", "kaarten voor de borst houden", "gewoon doen", "Dan is het huis te klein". Ik citeer hier graag mijn opa: "Vertrouw nooit politici, vooral niet als ze hun boodschap in metaforen verpakken."
Maar waar ik een beetje over struikelde was Kolff's gemopper over de Dordtse mopperende volksaard. Ik betwijfel of het klopt (Weet iemand of ooit onderzoek is gedaan naar de volksaard van Dordtenaren en of wij inderdaad meer mopperen dan andere Nederlanders?) en bovenal vind ik mopperen geen slechte eigenschap. Een mopperaar is betrokken, ziet verbeteringen en wil verandering. Wouter Kolff wil een einde maken aan het gemopper, hierdoor mist hij kansen. Begint ieder initiatief niet met gemopper?


Behalve de titel van Dordtenaar van de Week werd vorige week ook Robert Vreugdenhil verkozen tot Dordtenaar van het Jaar. Een terechte winnaar, met zijn reanimatiecursussen brengt hij leven in de brouwerij. Maar het is wel opvallend dat het hoofd onzer gemeente slechts Dordtenaar van de Week wordt en een 'gewone' man de titel 'Dordtenaar van het Jaar' wint. Kolff is vanaf vandaag slechts de Dordtenaar van vorige week. Ik kan erover meepraten. Zeven jaar geleden viel mij deze eer toe en nu ben ik de Dordtenaar van 352 weken geleden.

Dinsdag aanstaande organiseert Wouter Kolff samen met de wethouders een borrel en ook u bent daar welkom. Vanaf acht uur in het stadhuis, de nieuwjaarsborrel van de gemeente. Kom ook en zorg dat niet alleen de notabelen van de stad uw belastingcenten opslurpen. Drink een glaasje champagne, eet een oude oliebol en mopper eens wat tegen de burgemeester. Dat is een Kolffje naar zijn hand.

Meer berichten