Hans Janssen: Gezond eten?

  Column

Hoewel ik de indruk heb redelijk gezond te leven en eten, kan ik toch in verwarring raken door nieuwe inzichten. Die verwarring ontstaat als plots iets wordt ontdekt waardoor bestaande 'waarheden' over gezondheid aan het wankelen worden gebracht. Geen suiker, wel suiker; geen dierlijk vet, wel dierlijk vet, maar geen rood vlees; geen geur- smaak en kleurstoffen; geen eieren, wel eieren, matigen met eieren. Ik word er soms gek van. Wat is nu waar van die schijf van vijf die al decennialang ons nationale gezondheidsadvies domineert?

Populaire diëten volgen elkaar op met zo veel publicitaire ondersteuning dat het je niet onberoerd kan laten. Uit alle hoeken worden 'wetenschappelijke' bewijzen aangedragen om de laatste trends te onderbouwen. Op de sportschool wilde de personal trainer me laten geloven dat je juist méér moest eten om af te kunnen vallen. En ook bij Jumbo willen ze ons overtuigen dat 'we weer gewoon moeten doen' met eten. Maar wat is gewoon?

Aan het begin van haar studie kwam mijn dochter thuis met de mededeling dat ze vegetarisch wilde gaan eten. Tsja... dat kan natuurlijk. Enkele weken geleden gaf ze aan veganistisch te willen eten. Ik kan u verzekeren dat onze kookkunsten thuis zwaar op de proef worden gesteld. De gesprekken gaan sindsdien over grote voedingsthema's en de mondiale gevaren van de moderne veeteelt. Nu ben ik er absoluut van overtuigd dat er een causale relatie bestaat tussen voeding en ziekte, maar veganistisch leven en eten ging ons echt te ver.

Totdat ze ons de documentaire 'What the Health' liet zien waarin duidelijk werd hoe de vlees- en zuivelindustrie er alles aan doen om de relatie tussen het eten van dierlijke producten en het ontstaan van ziekten te ontkrachten.
Daartegenover kwamen wetenschappers aan het woord die betoogden dat vlees, kaas en eieren hartstikke ongezond zijn en rechtstreeks zorgen voor hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en weet ik wat. Plantaardige voeding als remedie om ziekte tegen te gaan.
Aan wie mag ik het woord geven?
 

Meer berichten