Caty Schrijft: parallelle wereld

  Column

Lange tijd heb gedacht dat ik veel over Dordrecht wist. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik soms ook weleens heb gedacht dat ik er meer over wist dan anderen. En nu ik dit opschrijf is dat eigenlijk best pedant. Op het arrogante af.

door Caty Groen

De eerste keer dat ik ontdekte dat ik eigenlijk maar bar weinig weet over de stad, was toen ik een boek schreef over politieagent en twittercop Dirk-Jan Grootenboer. Een half jaar lang heb ik achterin de politieauto gezeten en bekeek Dordrecht vanonder een zwaailicht. Vooral tijdens nachtdiensten bleek Dordrecht heel anders te zijn dan ik dacht.

Toen

Verslaafden die slapen op plekken in de stad, waarvan ik niet wist dat je daar überhaupt een languit kon gaan liggen. Voordeuren waar ik 's middags nog langs was gefietst op weg naar de supermarkt, toen nog in onwetendheid dat ik 's nachts in de woonkamer zou staan na een melding over huiselijk geweld. Het was alsof ik meespeelde in een toneelstuk over een onbekende stad.

Zaterdag

Datzelfde gevoel had ik zaterdagmorgen opnieuw toen ik voor indebuurt op het Stadhuisplein stond. Daar werden de sleutels van de stad overhandigd aan prins Krabbejanus XXXlll. Echt mensen, ik had geen idee! Natuurlijk heb ik wel gehoord van prins Krabbejanus. Eén van zijn 32 voorgangers heb ik weleens in de krant zien staan. Maar dat zo'n sleuteloverdracht ook in Dordrecht gebeurde was altijd langs mij heen gegaan. Gek hè? Hoewel, aan het aantal bezoekers op die zaterdagmorgen te zien, gaat het ook langs heel veel andere Dordtenaren heen. Jammer, want het handjevol feestgangers, en de muziek van De Afzakkers niet in de laatste plaats, verdienen een groter publiek. In ieder geval gaf de aanblik van de burgemeester op het bordes met de Dordtse raad van elf, mij hetzelfde parallelle wereldgevoel als toen.

Woensdag

Over de hele wereld, en dus ook bij indebuurt, was er aandacht voor Valentijnsdag. Heb jij nou ook het idee dat dit zich afspeelt in een parallelle wereld? Want ook dat scharen we bij mij thuis in het rijtje carnaval, dan wel sleuteloverdrachten. Maar dat kan ook komen omdat ik op veel andere dagen van het jaar chocolade harten breek bij de thee.

Vrijdag

O ja, vergeet ik bijna nog te vertellen dat ik vrijdagmiddag een interview had bij de wereldwinkel op de Voorstraat. Nee, niet afhaken nu, want daar heb ik leuke dingen gehoord. Ze gaan er beginnen met De Tafel Van..., waarbij bekende en minder bekende Dordtenaren een collectie samenstellen van leuke artikelen die ze bij de wereldwinkel hebben. En die hebben ze, hoor! Niks dromenvangers en wierookstokjes! Nu is zo'n tafel al leuk, maar de verhalen achter al die mooie producten zijn nog veel meer de moeite waard. Die hebben niet zoveel parallellen met onze stad, maar wel hoe je als Dordtenaar kunt helpen de wereld een beetje beter te maken.

Tot volgende week

Caty Schrijft is de nieuwe wekelijkse rubriek op www.indebuurt.nl/dordrecht  en verschijnt ook op de website van De Stem van Dordt en maandelijks in de krant De Stem van Dordt.

Meer berichten