Herman Kersbergen: het doordenken waard

  Column

Op woensdag 21 maart mogen wij weer naar het stembureau. Persoonlijk kiezen voor een partij en/of kandidaat die in de komende vier jaar ons belang in de gemeenteraad gaat behartigen.

En ja, als we folders plus de media moeten geloven staan ze allemaal voor ons belang op de bres. Over collegevorming en het democratisch sluiten van compromissen lees ik overigens weinig. Maar toch… in het programma van de nieuwe partij 'Gewoon Dordt', in leven geroepen door oud – VVD raadslid Irene Koene, kwam ik een doordenkertje tegen. Koene pleit ervoor projectontwikkelaars die dure woningen op ons eiland willen bouwen te verplichten ook een aantal sociale huurwoningen te realiseren. Een creatief idee.

Nieuw? Nee, want het was Jan Poot, oud – ambtenaar op het Ministerie van Volkshuisvesting en oprichter van Eurowoningen, die zo' zestig jaar geleden inspeelde op het bestaande tekort aan betaalbare huurwoningen. Zijn deal met tal van gemeenten? ,,Laat mij in de vrije sector aantrekkelijke koopwoningen bouwen, vervolgens zal Eurowoningen betaalbare huurhuizen in uw gemeente realiseren". Het waren jaren waarin de centrale overheid dergelijke woningen wilde laten bouwen tegen een prijs waarvoor geen enkele aannemer het werk wilde doen. Resultaat? De plaatselijke overheden waren dolblij met Jan Poot. En waar is waar: in veel gemeenten zijn dergelijke deals met succes tot stand gekomen. Leuke nieuwbouw wijken met gevarieerde bebouwing. En drie partijen zijn er beter van geworden: Jan Poot, gemeenten en heel veel burgers met een kleine beurs.

 Het verschil met het idee van Koene? Die wil dat de plaatselijke overheid nu het initiatief neemt en projectontwikkelaars uitdaagt een zelfde vorm van samenwerking aan te gaan. Of dat in onze stad gaat lukken is vers twee, maar het is het doordenken zeker waard. Misschien zelfs in regionaal verband. Uiteindelijk  hoeven we het wiel niet tweemaal uit te vinden, hooguit wat aanpassen.

Maar eerst gaan we stemmen. En wie thuis blijft praat de komende vier jaar niet meer mee.

Meer berichten