Hans Janssen: What's new?

  Column

Van het nieuws van afgelopen week staat de salarisverhoging voor de topman van ING met stip bovenaan. Nederland is verontwaardigd en terecht. Ik ben vooral stomverbaasd. Het lijkt wel alsof niemand leert van fouten uit het verleden.

Ik herinner me mijn ongeloof toen oud-premier Wim Kok in 2004 de forse salarisverhogingen bij de ING-top verdedigde, nadat hij jaren daarvoor de beloningen in het Nederlandse bankwezen had omschreven als 'exhibitionistische zelfverrijking'. Vervolgens leverde premier Balkenende forse kritiek op Kok als ING-commissaris, vanwege de excessieve beloning voor de ING-top.

Toen Kok zijn commissariaat neerlegde kwam warempel Balkenende weer op het toneel: als commissaris bij dezelfde ING! In 2017 verdedigde JPB hartstochtelijk de stevige loonsverhoging van de huidige ING-topman van het jaar ervoor. Nu zijn we bijna een jaar verder en lijkt een salarisverbetering van maar liefst 50 procent weer de gewoonste zaak van de wereld. Zogenaamd om het managementtalent voor de internationaal opererende bank te behouden! Alsof de vergelijking met topvoetbal er iets toe zou doen.

Wat is dat toch met banken, die met ons geld hun kapitaal verdienen? De ING lijkt wel een opvanghuis voor oud-toppolitici die elkaar de hand boven het hoofd houden. Als een bank zelf geen conclusies verbindt aan deze ongepaste herhaling van zetten, vraag ik mij af wat ons als ING-rekeninghouders te doen staat? Heeft het zin als we massaal overstappen naar andere banken?

Wat wij er ook van vinden, nadat Jeroen van der Veer eind maart uitleg heeft gegeven in de Tweede Kamer, zal de wereld gewoon doordraaien. We stevenen af op een handelsoorlog met de VS, Noord- en Zuid-Korea willen weer vrienden worden, in Syrië worden nog steeds duizenden mensen afgeslacht, Elon Musk heeft een elektrische auto de ruimte ingeschoten, premier Netanyahu is voor de zoveelste keer ondervraagd op verdenking van fraude en de gemeentelijke verkiezingen in Nederland staan voor de deur. What's new?

Meer berichten