Hans Janssen: Stelen, slepen, delen

  Column

Stelen, slepen, delen

Digitale vooruitgang is mooi en creëert nieuwe mogelijkheden. Tegelijk worden we geconfronteerd met onvoorziene consequenties. Facebook weet inmiddels als geen ander waar de grenzen van het onbetamelijke liggen. De identiteit en de voorkeuren van miljoenen gebruikers over de hele wereld zijn gestript, uit elkaar geplozen en doorverkocht. Natuurlijk willen we dit niet, maar iedereen wist toch dat gratis internetdiensten financieel voordeel opleveren voor anderen? Verontwaardiging alom en Zuckerberg moet diep door het stof.

Ook onze regering weet nu dat ze niet zomaar gegevens van burgers uit het alomvattende internet kan vissen. De nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten is per referendum voorlopig op slot gezet. Alle terroristische dreigingen ten spijt wist 49,5 procent van de stemmers deze zogenaamde Sleepwet te stoppen. Duidelijk is dat er in Den Haag chagrijn is ontstaan over deze mening van de bevolking. De regering belooft de wet aan te passen. Maar slim genoeg krijgen we daarna niet opnieuw de kans om ons hierover uit te spreken. Je vraagt je af hoe belangrijk gegevensbescherming werkelijk is in deze tijd van digitalisering en terrorismedreiging.

In de gezondheidszorg hebben we het nodige op te lossen, juist met de bescherming van persoonlijke gegevens. Elektronische patiëntendossiers blijken niet zo waterdicht als iedereen dacht. Of je nu Barbie heet of niet: als persoonlijke informatie kan worden ingezien, of - nog erger -  kan worden gedeeld met derden, dan heb je een groot probleem. Huisartsen, specialisten, verpleegkundigen, ambulancechauffeurs of meldkamercentralisten moeten daar goed van doordrongen zijn.

De komende maanden krijgen we flink wat te stellen met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Deze verplicht ons als zorginstelling maatregelen te treffen om de bescherming van privacy te garanderen. Er kan een boete worden opgelegd tot maar liefst 20 miljoen euro. Dat is even slikken.

Wat is de moraal van mijn verhaal? Facebook, Sleepwet of Barbie: het mag niet.

 

Meer berichten