De degradatie tot provinciestadje

  Column

Nuffige Amerikaanse meisjes bespreken op luide toon de yoga-lessen op Ibiza en bebaarde hipsterknotjes landen na een spacey weekend Amsterdam weer langzaam op ruimteschip aarde. Het woon-werkverkeer was met de internationale een mini-rugzakvakantie.

Natuurlijk ga ik de trein naar Brussel missen. Maar het verlies van de intercity gaat om emotie. Als je het aantal Dordtenaren dat werkt (50%) vermenigvuldigt met het aantal dat buiten de stad werkt (60%) en vermenigvuldigt met het aantal dat met het openbaar vervoer reist (10%) kom je uit op een kleine groep mensen dat zeven minuten langer in de trein zit. Lekker belangrijk. De pijn zit hem in de degradatie tot provinciestadje met boemeltrein. Niets onderscheidt ons nog van Zwijndrecht en dat doet pijn.

En zoveel bracht deze trein ons niet. Dordrecht was op zijn best een Instagram-foto genomen vanaf de spoorbrug. Geen rugzaktoerist stapte hier uit. Nu de trein naar Brussel over het HSL traject rijdt zien de jeugdige globetrotters de grote kerk ook niet meer.

In hetzelfde weekend dat de trein naar Brussel verdween uit Dordrecht miste ik het concert van Ninos du Brasil omdat de laatste trein naar Dordrecht om 0:29 vertrok uit Den Haag HS. Het ontbreken van nachtelijk openbaar vervoer is veel ernstiger. Vroeger reden treinen uit heel Nederland tot diep in de nacht naar Dordt en ook de nachtbussen stoppen hier niet meer.

Mijn nachten lenen zich slecht voor de nuchterheid van autorijden. De eerste trein van 5:54 is het alternatief voor echte nachtbrakers.

Om mee te spelen op grootstedelijk niveau en studenten te binden moet dit eiland ook 's nachts bereikbaar zijn. Jongeren die al voor 12 uur onder de wol kruipen schoppen geen leven in de brouwerij. Zonder nachtelijk OV sterft het nachtleven uit en rest Nachtburgemeester Juno niks anders dan de laatste treinreizigers op te wachten om ze achterop zijn scooter naar huis te brengen.

Maar er gloort hoop. Laatst vertelde iemand me over illegale Ubers die voor €30 's nachts van Rotterdam naar Dordrecht rijden.

Meer berichten