Foto:

Herman Kersbergen: een horloge, maar geen tijd

  Column

Hoe klein kan de wereld niet zijn. Want in Zuid Spanje kruiste hij mijn weg. Dichter en theoloog André Troost.

Man op leeftijd, maar nog altijd een creatieve geest. Speelse uitspraken die een mens aan het denken zet. Zoals deze: ,,Allemaal hebben we een horloge, maar geen tijd". Over een doordenkertje gesproken! Ook in Dordrecht. Want nu al, terwijl het woord 'vakantie' overal te horen valt, tobben talloze organisaties, verenigingen en geloofsgemeenschap met maar één vraag? Waar vinden we vandaag nog enthousiaste en gemotiveerde bestuurders?

Troost heeft gelijk, we hebben allemaal een horloge, maar alléén voor eigen gebruik. Het dagelijks leven in de hoogste versnelling. Drukke banen, mobieltjes die heel de dag rinkelen, kinderen en de nodige verplichtingen. Een horloge, maar geen tijd. Gewoon vrijblijvend ergens lid van zijn. Klagen als er even iets fout gaat, een rooster dat even niet klopt.

De dichter Troost, een leven lang gewerkt onder- en met mensen, analyseert het fijntjes. Nee, geen man die gelijk een oordeel velt of met opgeheven vingertje anderen de les leest. Die vanuit zijn luie stoel precies weet hoe het allemaal moet. Wel waardering voor al die burgers die, in welke vorm dan ook, verantwoordelijkheid willen dragen. Vrije tijd investeren om anderen kansen en ruimte te geven om te ontspannen in georganiseerde verbanden.

Maar zijn doordachte uitspraak zou ook in onze stad mensen aan het denken kunnen zetten. Zeker, het is meer dan vervelend dat veel goedwillende bestuurders regelmatig worden geconfronteerd met e-mails waarvan de honden geen brood lusten. Even geïrriteerd en dan achter het toetsenbord je gal spugen. Wel een horloge, maar geen tijd. Aan klagers overigens geen gebrek.

Ik weet het, vroeger was het ook niet alles, maar over de bestuurlijke afbraak zou we ons als burgers toch zorgen moeten maken. Het 'eigen gelijk' lijkt een gevaarlijk virus in onze samenleving. Misschien mooie maanden om eens over de woorden van Troost na te denken. Indringende vraag: wat zou ik kunnen doen?

Meer berichten