Ton Koppenol.
Ton Koppenol. (Foto: )

Legendarische zomer 2018?

  Column

De huidige julimaand zal waarschijnlijk zijn uitgekomen (ik schrijf dit 30 juli) op een temperatuurgemiddelde van 20,7 graden en bezet daarmee de derde plaats, alleen 1994 en 2006 waren met een gemiddelde temperatuur van respectievelijk 21,4 en 22,3 nog een stukje warmer.

Qua droogte en aantal uren zonneschijn was de voorbije maand wél een absolute topper. Aangezien de zomer nog niet uitgeblust lijkt, moet er ernstig rekening worden gehouden met het feit dat we de warmste zomer sinds het begin van de waarnemingen aan het meemaken zijn. Op dit moment is alleen 2006 nog wat warmer maar zoals eerder gemeld kende dat jaar een koele augustus dus lijkt van dat zomerseizoen geen concurrentie te komen.

'Aller tijden'

Verbleekt onze huidige warme zomer bij de zomers van de toekomst? Alleen de zomer van 2003 (de warmste sinds 1706) kan nog serieus weerstand bieden. We liggen nu nog wel een flink stuk voor, maar de augustus destijds was behoorlijk warm. Samenvattend kunnen we zeggen dat de komende augustus slechts een beetje warmer dan normaal hoeft te verlopen om toch te kunnen zorgen voor de warmste zomer 'aller tijden'. Ik ga het met belangstelling volgen.

2046

Even iets anders, namelijk een quote uit m'n weerpraatje van begin augustus 2046, ik ben dan 97 (moet kunnen) en dat zou als volgt kunnen luiden: "De afgelopen dagen verliepen zeer warm, zoals u zelf wel gemerkt zult hebben. Binnen was het met met een goede airco prima uit te houden, maar 's middags van alles en nog wat buiten ondernemen was niet echt een optie. De maximumtemperaturen van afgelopen maandag tot en met vrijdag waren achtereenvolgens: 40,2, 41,3, 39,6, 42,0 en 41,9 graden Celsius. Het is een indrukwekkend rijtje maar vergeleken met de hitte tijdens de zomer van 2041 toch wel wat magertjes. Toen werd het, zoals u nog wel weet, gedurende de tweede helft van juli op maar liefst 10 dagen warmer dan 40 graden."

Het geschetste scenario zou op termijn best wel werkelijkheid kunnen worden, tenzij onze planeet door maatregelen of andere oorzaken stopt met opwarmen.

Vraagteken

Het vraagteken bij de titel van dit weerpraatje kan verklaard worden door het feit dat de warmteproductie tijdens deze zomer best wel indrukwekkend is maar gaat verbleken bij wat ons in de toekomst nog te wachten staat. Mocht deze zomer qua warmte een record opleveren dan vrees ik toch dat, op termijn, niemand het meer heeft over deze 'legendarische zomer'.

En dat was na de grote zomer van 1868 wel anders (wordt vervolgd).

(Weercolumn van Ton Koppenol)

Meer berichten