De grote verrassing kwam even geleden. Een koninginnenpage bezocht de bloemtrossen van de vlinderstruik.
De grote verrassing kwam even geleden. Een koninginnenpage bezocht de bloemtrossen van de vlinderstruik. (Foto: Thomas van der Es)

Hoog bezoek op de vlinderstruik

  Column

Dordrecht - Thomas van der Es schrijft in zijn column: "Een Buddleja is een eersteklas vlinder en insectenlokker. Niet voor niks noemen we deze struik gewoon vlinderstruik. Vanaf grote hoogte dwarrelen vlinders naar beneden om op de grote trossen met bloemen een slok nectar naar binnen te werken. De geur is dermate sterk dat soorten die voorbij fladderen het van grote afstand kunnen ruiken."

"Ikzelf heb op dit moment twee echte vlinderstruiken in onze tuin. Een donkerpaarse en een lila roze. Door de net uitgebloeide trossen af te knippen rek ik het bloeiseizoen ietwat op. De lila roze staat in een windluwe hoek op het westen. Een extra scheutje water was wel nodig met die droogte. Op sommige momenten is het een komen en gaan van soorten. De afgelopen weken zag ik vooral atalanta, dagpauwoog en klein koolwitjes. Af en toe ook distelvlinders, boomblauwtje en een kleine vos."

"De grote verrassing kwam even geleden. Toen bezocht een heuse koninginnenpage de aantrekkelijke bloemtrossen van de vlinderstruik. Lang duurde het allemaal niet, maar gelukkig kon ik net een plaatje maken. Koninginnepages duiken de afgelopen weken vaker op in de regio. Het zullen ongetwijfeld zwervende exemplaren zijn. Ze zijn sterk nectarafhankelijk en de aanhoudende zuidoostenwind, maar ook het verdwijnen van nectar door de extreme droogte en massaal maaien, zorgt dat ze op drift zijn geraakt."

"Eerder deze zomer zag ik al een exemplaar in de Brabantse Biesbosch en een fladderaar over de Beneden-Merwede bij Sliedrecht. Deze week let ik weer extra op. Het is namelijk Nationale Tuinvlindertelling. Net zoiets als de Nationale Tuinvogeltelling die afgelopen winter plaatsvond."

"De Vlinderstichting roept tijdens deze week op om tijdens een moment op de dag de vlinders in de tuin te tellen. Dat is belangrijk om een beeld te krijgen van de vlinderstand. Hoe reageren vlinders op deze dwaze weersomstandigheden? Door massaal te tellen, weten we meer. Ik vlinder mee! U ook?"

Meer informatie: http://vlindermee.nl

Meer berichten