Column: Schaarste

  Column

Door Hans Janssen

DORDRECHT - Het is druk aan het zorgfront in Nederland. De visie op zorg is in beweging, wetgeving verandert, verpleeghuizen sluiten, ouderen worden gedwongen langer thuis te blijven, huisartsen worden bedolven onder toegenomen patiëntenstromen en krijgen steeds complexere hulpvragen voor de kiezen. Nog even en meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking is ouder dan 65 jaar. En het einde van de vergrijzing is nog lang niet in zicht. Kanker is steeds vaker geen onbehandelbare ziekte meer en als we de wetenschappelijke berichten mogen geloven, gloort er hoop voor patiënten met dementieklachten. Het moet niet gekker worden.

Ook in de traumatologie gaan de ontwikkelingen snel. Ontwikkelingen vliegen vooruit, overlevingskansen nemen toe en brengen nieuwe dilemma's met zich mee. Sinds enige tijd wordt onze sector geconfronteerd met een hieraan verbonden verschijnsel: het tekort aan verpleegkundig gespecialiseerd personeel. Op Spoedeisende-Hulpafdelingen, in operatiekamers, Intensive Cares en de ambulancezorg: de vijver is zo goed als leeggevist. Er is een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen ontstaan dat zijn weerga niet kent. Voor de ambulancesector is dit inmiddels een nationaal probleem. Tel even mee: na de basisopleiding van drie tot vier jaar tot verpleegkundige, moet een specialisatie worden gevolgd van enkele jaren op een IC of SEH. Pas met de nodige werkervaring kunnen aspirant-ambulanceverpleegkundigen solliciteren bij een Regionale Ambulancevoorziening zoals de onze. En pas na nóg een specialistische opleiding van negen maanden mogen zij zelfstandig werken op de ambulance.

Bij grote verantwoordelijkheden hoort een gedegen opleidingstraject, natuurlijk. Maar een van de mooiste beroepen binnen de acute zorg heeft nu een stevig personeelstekort. Voor al die jonge mensen die op zoek zijn naar een zinvolle, zelfstandige en verantwoordelijke verpleegkundige functie binnen de acute zorg met gegarandeerd carrièreperspectief: neem de stap en kom ons versterken!

Hans Janssen is Directeur Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid.

Meer berichten