Foto:

Marco van Schaardenburgh: #IkFrikanWel

  Column

Een stichting wil een standbeeld van Willem de Zwijger plaatsen op de Hofstraat. Deze stichting heeft tot doel Nederland vol te proppen met standbeelden van Willem de Zwijger en Piet Sleeking wil niet weigeren omdat het een geschenk is. Een denkfout.

Ik verwacht van ons college dat ze kritisch zijn op cadeaus, zeker als ze een politieke lading hebben. Als de Turkse vriendenvereniging een standbeeld van Erdogan schenkt aan Dordrecht denk ik dat Piet Sleeking het weigert. Ja, deze vergelijking gaat mank omdat Erdogan nog nooit in Dordrecht is geweest, maar Willem de Zwijger was hier niet heel veel vaker.

Er is een petitie tegen het standbeeld en zij benadrukken de gruwelijke moord van orangisten op de Dordtse gebroeders De Witt. Nog een denkfout. De zwijgende Willem was al bijna 100 jaar dood toen een woedende meute de broers lynchten in Den Haag. Ik veroordeel Marx niet vanwege de daden van Stalin, doe mijn boeken van Ayn Rand niet weg omdat Trump fan van haar is en luister naar Wagner zonder fascistische sympathieën.

Mijn grootste bezwaar tegen het standbeeld is de subtiele geschiedvervalsing van museum het Hof van Nederland. Ik begrijp best dat het marketingtechnisch beter verkoopt wanneer je claimt dat Nederland is geboren in Dordrecht tijdens de eerste vrije Statenvergadering in 1572. Dit is echter een dubieuze claim. Door naamsverandering van het Hof in 'het hof van Nederland', door het jaarlijkse geboortefeestje op 19 juli en met een standbeeld van Willem de Zwijger gaan we het nationalistische 'leugentje' vanzelf geloven.

Dordrecht is een republikeinse stad. De gebroeders De Witt zijn onderdeel van de Dordtse identiteit, meer dan de Oranje's. Niet voor niets roepen de supporters van FC Dordrecht iedere wedstrijd de 'Republiek van Dordrecht' uit.

Wanneer je een standbeeld wilt dat iets zegt over de Dordtse volksaard dan stel ik voor dat we Willem de Zwijger naar huis sturen en een standbeeld van een frikandel plaatsen. Dat is tenslotte een Dordtse uitvinding. Daarom niet alleen #IkWillemNiet, maar ook #IkFrikanWel.

Meer berichten