Foto:

Hans Janssen: leefstijlgeneeskunde?

  Column

De Wereld Gezondheids Organisatie beweert dat 45 procent van de welvaartsziekten vermijdbaar is door het verbeteren van de leefstijl. Dit betekent dat roken, alcohol, niet sporten en ongezond eten rechtstreeks verband houden met het ontstaan van kanker, vetzucht, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Maar wat is precies een ongezonde leefstijl?

Ongezond eten is kennelijk al zo normaal geworden in het westen en dus ook in Nederland, dat we niet meer weten wat gezond en wat ongezond is. Neem een donut: is dikmakend, kankerverwekkend, veroorzaakt suikerziekte en hart- en vaatziekten. Het eten van suiker, bloem en transvetten is steeds meer een veroorzaker van welvaartsziekten. Deze ingrediënten - die maatschappelijk volkomen geaccepteerd zijn - zitten in vrijwel alle voorgeproduceerde voedingsmiddelen: koekjes, sauzen, brood, soepen, magnetronmaaltijden... Even slikken hè?

Of neem nu het wel of niet actief bewegen of sporten. Niet te veel en te lang zitten kan op korte termijn zorgen voor een fitter gevoel. Op de lange termijn kan dit chronische aandoeningen tegengaan zoals diabetes, hart- en vaataandoeningen en problemen met botten, gewrichten en spieren. Als je veel zit, verwerkt het lichaam voedingsstoffen op een andere manier. Regelmatig bewegen is dan ook het advies.

Het zal dan ook niet verbazen dat de overheid meer wil gaat inzetten op Leefstijlgeneeskunde. Anders gezegd: leefstijl wordt een 'medicijn' om ziekte te genezen of verslechtering te voorkomen. Ik vind dat heel verstandig. Ook hier is natuurlijk veel onderzoeksgeld voor nodig en dit keer zal de farmaceutische industrie niet staan te popelen om te betalen. Die hebben niet zoveel met hardlopen, rauwkost of fruit. Zelf heb ik me afgelopen zaterdagavond weer gepijnigd met de Damloop by Night, 8 kilometer in de striemende regen en na afloop tot op het bot verkleumd zoeken naar mijn loopmaatjes tussen 15.000 deelnemers. Gezonde leefstijl heeft wel een prijs. Of wilt u nog een koekje?

Meer berichten