Foto:

Marco van Schaardenburgh: korte cultuurnacht

  Column

De nachten in Dordrecht zijn kort. Van 20.00 tot 01.00 om precies te zijn. Zaterdag vieren we de Dordtse cultuurnacht en die is om één uur alweer afgelopen. In vijf uurtjes krijg je de gehele Dordtse cultuur voorgeschoteld (verwacht geen frikandellen). Beetje vreemd om het cultuurnacht te noemen als het grootste deel van het programma al om 12 uur stopt. Maar ja, ik begrijp het wel. Dordtse cultuuravond klinkt natuurlijk niet, dat is iets uit de jaren 50 toen een uitgeholde knol met Sint-Maarten al spannend was. Avondburgemeester klinkt ook niet. Maar de nachtburgemeester treedt nog wel ergens op deze avond. Hij weet vast waar de Dordtse frikandellen zijn gebleven.

Ik vind het niet zo erg dat deze nacht maar tot 1 uur duurt. De dag erna vlieg ik naar Edinburgh, om vervolgens weer naar huis te wandelen. Het is dit jaar namelijk 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht plaatsvond. Een evenement met vertegenwoordigers uit de gehele Protestante wereld. Dordrecht was in 1618 even het centrum van de wereld. Om dit te vieren doe ik de reis van Walter Balcanquhall opnieuw. Deze godsgeleerde kwam vanuit Edinburgh naar Dordt voor de Dordtse synode. Er zijn nog vier wandelingen naar Dordrecht. Op https://alsikmaarinDordt.com kan u meer lezen over de andere wandelaars.

11 november kom ik weer thuis en geven we een klein feestje met een gezamenlijke wandeling en een borrel (zie website). Op nadrukkelijk verzoek van de organisatie van de organisatie een dag nadat Willem Alexander de Ode aan de Synode officieel opent. Hiermee voorkomen ze dat wij de koning voor de voeten lopen, of dat ik W.A. een frikandelletje kan aanbieden.

Vandaag kreeg ik een uitnodiging om bij de officiële opening aanwezig te zijn. Mijn eerste gedachte was: "ach, dan ben ik nog onderweg." De tweede gedachte kwam van mijn vrouw: "Leuk, een feestje met de koning. Daar wil ik heen". Dat ik nog onderweg ben van Edinburgh naar Dordrecht was voor haar geen argument: "Dan loop je maar wat sneller".

Meer berichten