Ton Koppenol.
Ton Koppenol. (Foto: PR)

De komende winter (2)

  Column

Regio - Voordat we onze blik richten op het weer van de komende 5 maanden, eerst iets over de klimatoloog Peter Bijl. Hij is niet in Papendrecht geboren maar heeft er relatief lang gewoond, vandaar dat ik hem af en toe sprak. Ik noem zijn naam omdat hij in september een belangrijke prijs heeft gewonnen, namelijk de Heineken Young Scientists Award.

Deze prijs wordt uitgereikt aan jonge, veelbelovende wetenschappers. De 'award' bestond uit een speciaal ontworpen kunstwerk en 10.000 euro, verder krijgt Peter een beurs om gedurende 5 jaar (met anderen en onder zijn leiding) wetenschappelijk onderzoek te gaan doen. Peter Bijl geniet, hoewel nog maar 35 jaar jong, internationaal veel aanzien als paleoklimatoloog (dat is iemand die veel weet over het klimaat op aarde van vele miljoenen jaren geleden).

Aanstaande winter

Iets zinnigs zeggen over de klimatologische omstandigheden van heel lang geleden is moeilijk, maar met een deugdelijke weersverwachting komen voor de aanstaande winter in de lage landen is misschien nog wel lastiger. Ik las in verband hiermee vorige week een interessant artikel van Meteogroup en zij meldden het volgende: waarschijnlijk zullen december en januari in het teken staan van zacht en nat weer met af en toe een flinke storm, pas in februari zou structureel vriesweer zijn intrede doen, een beetje vergelijkbaar hoe de voorbije winter zich ontwikkelde dus.

Kakofonie

ECMWF (het Europese weercentrum) ziet het anders: veel noordelijke hogedruk en dat houdt voor Scandinavië onherroepelijk een strenge winter in en ook Nederland en omstreken gaan dan een te koude winter meemaken. CFS (Amerikaans) verwachten een zachte en wisselvallige winter. Kortom een flinke kakofonie aan winterverwachtingen tot nu toe en dan moeten de Engelsen (UKMO) en Duitsers (Offenbach) nog komen met hun winterprognoses. Ik ben benieuwd.

Te koud weer

Tot slot de vooruitzichten voor de komende week: vanaf donderdag enigszins guur en te koud weer (vooral in het weekend), maar of er veel regen/hagel gaat vallen?.. Hopelijk wel, want land, tuin en rivieren kunnen wel wat najaarsregen gebruiken

(Weercolumn door Ton Koppenol)

Meer berichten