Jonge leergierige leerlingen die, tijdens hun praktijklessen, ook ons wijze lessen bijbrengen.
Jonge leergierige leerlingen die, tijdens hun praktijklessen, ook ons wijze lessen bijbrengen. (Foto: Stichting BuitenZinnig)

Stichting BuitenZinnig: Oefenen met mulchen om bodem te verrijken

  Column

Dordrecht - Nu we eenmaal een behoorlijke lap grond hebben waarop we ProefTuin BuitenZinnig gaan realiseren, hebben we meteen de mogelijkheid om de principes van de permacultuur uit te proberen. Een van de aspecten daarvan hebben we eerder besproken: het mulchen.

Mulchen is het bedekken van de bodem met natuurlijk materiaal om uitdroging te voorkomen, de bodem te verrijken met de mineralen in de (meestal) plantenresten en de planten die reeds in de grond staan te beschermen.

Houtsnippers

In de Voortuin, het voorste gedeelte van ProefTuin BuitenZinnig (vakkundig door onze stagiaires aangelegd) liggen op dit moment houtsnippers. Deze zijn niet vers en ze zijn dan ook deels vergaan. De bodem zal de vergane delen opnemen en zichzelf verrijken met alle bruikbare delen die vrijkomen tijdens het composteren. De houtsnippers zullen, als zij door de regens doorweekt worden, een prachtige voedingsbodem gaan vormen voor allerlei soorten schimmels. De schimmels breken de houtsnippers verder af.

Bladeren

Om te zorgen dat er allerlei dierlijke organismen aan het afbraakproces gaan deelnemen, gaan we de houtsnippers in de herfst bedekken met bladeren. Deze worden warm door het composteren (onder de juiste omstandigheden kan de temperatuur zelfs oplopen tot zeventig graden!) en in de bladeren gaan wormen rondkruipen, kevertjes hun heil zoeken en allerlei larven overwinteren. Zij woelen de bodem los en maken haar zo klaar voor wortels van planten. In een zachte bodem gaat dat beter dan in een vaste ondergrond.

Veel voordelen

Mulchen is een proces dat veel voordelen oplevert; voor planten, de bodem en de biodiversiteit. Later, als we mogen beginnen aan een heus VoedselBos, zal het bos zelf aan 'mulching' doen. Bladeren vallen in de herfst af of komen op de bodem terecht door verspilling tijdens de vraat van dieren. Takken worden afgerukt door stormwinden, de sporen van zwammen wisselen elkaar af op stammen die we laten liggen, na gedwongen kap of het natuurlijk proces van leven en dood. De hele cyclus van wortelen, groei, bloei, sterfte en opname in de bodem vindt straks plaats zonder ingrijpen.

Stagiaires

In ProefTuin BuitenZinnig tonen we hoe het werkt en testen of het zo werkt als we voor ogen hebben. Er is wel sprake van een 'gemaakte' situatie. Dat is niet erg; juist voor dit doel is ProefTuin BuitenZinnig geschikt en bedoeld. Juist voor dit doel kunnen we stagiaires inzetten. Jonge leergierige leerlingen die, tijdens hun praktijklessen, ook ons wijze lessen bijbrengen.

(Tekst: Thierry Dinjens, foto: Stichting Buitenzinnig)

Meer berichten