Hans Janssen.
Hans Janssen. (Foto: PR)

Column Hans Janssen: Roken kan niet meer

  Column

Dordrecht - Het is 'Stoptober'. Deze maand zijn er overal in Nederland acties om ons van het roken af te helpen. Rookvrije zones reiken steeds verder, er wordt strikt gehandhaafd en ook ziekenhuizen laten zich niet onbetuigd. Ons eigen Albert Schweitzer ziekenhuis kwam ruimschoots in het nieuws doordat het ziekenhuisterrein en de omgeving rookvrij werden verklaard.

Asbakken, rookhokjes en rooktegels zijn verwijderd. Een duidelijk signaal. Alle ziekenhuizen in de Rijnmondregio hebben laten weten dit voorbeeld te gaan volgen.

Smerige troep

Ooit verpleegde ik een patiënt die een directiefunctie bekleedde bij Philip Morris. Hij bestreed vurig mijn argumenten tegen roken en beweerde stellig dat er nooit een causale relatie was aangetoond tussen roken en het ontstaan van ziekten. Gelukkig is er de afgelopen 35 jaar heel veel onzin over roken met wetenschappelijk bewijs ontkracht. Wat een smerige troep is nicotine en wat hebben de fabrikanten en lobbyisten al die jaren hun best gedaan om ons in slaap te sussen!

Meeroken

Ikzelf ben altijd uit de buurt gebleven van rook en rokers. Nadat ik tijdens een longoperatie met eigen ogen had aanschouwd wat een ravage nicotine in het longweefsel aanricht, was ik voorgoed overtuigd. Niemand heeft me daarna nog één reden kunnen geven waarom ik als niet-roker zou moeten meeroken. Gelukkig verandert de maatschappelijke mening over roken en kunnen niet-rokers nu hun plek vinden in cafés en andere publieke ruimten.

Keuzevrijheid

Bij de ambulancedienst willen we het roken tijdens werktijd ook aan banden leggen. Ik vind dat lastig en noodzakelijk tegelijkertijd. Lastig omdat we daarmee (enkele) collega's beperkingen opleggen. Individuele keuzevrijheid komt lijnrecht tegenover het grotere belang te staan. Noodzakelijk omdat we vinden dat roken en gezondheidszorg niet samengaan en we verslaving niet in stand willen houden.

Verslaving

Roken is een verslaving, met enorme negatieve effecten op de gezondheid. Boven alles zou ik onszelf niet meer serieus kunnen nemen wanneer we als zorginstelling het roken zouden blijven gedogen.

(Tekst: Hans Janssen)

Meer berichten