Foto:

Herman Kersbergen: Licht in donkere dagen

  Column

Zondag begint de Adventstijd. Vier weken voor het Kerstfeest en mijn vrouw heeft het startschot al gegeven: ,,Leuk hoor, ik ga de boom weer vrolijk optuigen!", riep ze met wat overdrijving in haar stem. Want ja, voor mij hoeft het niet zo nodig. Gewoon een leuk bloemstukje lijkt me al een feestelijk gebeuren. Maar dat is aan dovemansoren gezegd. Mijn vrouw zet door! Met eindeloos geduld sluipt ze om ons boompje heen. Resultaat? Veel wit, veel licht.

Maar ook merkwaardig ding hangt in de boom: een Amerikaanse Chinook – transporthelikopter, gekregen van een beroepsofficier. Zo'n ding waarmee je getrainde militairen in gevaarlijke gebieden dropt voor snelle interventies. Vreemd staat het overigens wel tussen de kerstverlichting. Of moet ik er misschien wat anders naar kijken? Veel licht in ons aardse bestaan, maar zonder geweld kunnen we blijkbaar niet. Een samenleving die lijdt aan verharding, egoïsme, hebzucht en onverstandige uitspraken. Hoe zo vrede op aarde? Maar mijn vrouw is er niet zo somber over, want terwijl ze ons boompje goedkeurend inspecteert zegt ze opgewekt: ,,Wie goede doet, goed ontmoet!" Dus beginnen bij ons de feestdagen al vroeg in de maand december.

Want één ding moet u weten: mijn vrouw laat zich advent en kerst niet kapen door allerhande wereldse snufjes. Gewoon ouderwets genieten met elkaar. Nadenken over het kind van Bethlehem en of dat al of niet wat voor je betekent? Het licht wijst ons een weg! Ook in Hollands oudste stad waar de kerstmarkt weer voor de deur staat en duizenden bezoekers lokt. Waar de voedselbank hoopt op extra steun voor stadsgenoten die een helpende hand nodig hebben. Eén ding is wel zeker: vanuit een Chinook heb je een perfect uitzicht op je eigen omgeving. Om even stil te staan bij de meerwaarde van ons bestaan en wat we voor elkaar kunnen betekenen. December kan een mooie maand worden.

Meer berichten