Foto:

Marco van Schaardenburgh: de Dordtse misser van het jaar

  Column

2018 duurt nog een kleine maand maar de bokaal voor de Dordtse misser van het afgelopen jaar is al gewonnen door Minouche de Jong voor het verruïneren van de kauwgommuur.

Al een eeuwigheid lang plakken Dordtenaren hun kauwgom op de muur van de Tolbrugstraat. Vincent van Gogh zou de eerste zijn geweest. Op een zondag kwam hij de dominee tegen op de Voorstraat. Bang om betrapt te worden met iets duivels in zijn mond schoot hij snel de Tolbrugstraat in en plakte zijn berkenbarsbol op de muur. Sindsdien laten Dordtenaren hun kauwgom hier achter en bestaat deze folklore. Kortom, het Dordtse DNA zit in de kauwgommuur.

Gemeente Dordrecht wil Voorstraat-midden verlevendigen en heeft daarvoor Minouche de Jong aangesteld als projectleider. In de krant zegt ze "dat de kauwgommuur een icoon is waar we niet aan mogen komen". Maar vervolgens kan ze er met haar vingers niet afblijven en verpest ze de muur door voor de muur een wereldkaart te hangen met de tekst: "waar zou jij willen blijven plakken?". Dit alles gesponsord door een reisbureau wiens naam ik in deze column niet wil noemen. Kent iemand een voorbeeld van een traditie die wel op een leuke manier vercommercialiseerd is

Dat vervolgens Dordrecht ontbreekt op de wereldkaart van Minoes is de kers op deze hopeloos mislukte taart. Alsof er geen Dordtenaren zijn die in Dordrecht willen blijven plakken.

Als je een beetje wilt weten wat speelt in de stad kan je het beste kijken op de Facebook-groep 'Dordtse plaatjesmoppen voor eilandkids en Schapenkoppen'. Met hun memes zijn zij de wrat op de ziel van Dordrecht en hier vind ik ook oplossingen voor dit probleem waarbij voorwerpen als koevoet, benzine en gele hesjes voorbijkomen. De elegantste oplossing vind ik het verplaatsen van de kauwgommuur naar het toekomstige standbeeld van Willem van Oranje. #IkKauwVanOranje

Met het vernietigen van de kauwgommuur is de Voorstraat een unique selling point kwijt. Ik hoop dat gemeente Dordrecht deze blunder inziet en de borden snel verwijdert.

Meer berichten