Elisa Kuster. (foto: privébezit)
Elisa Kuster. (foto: privébezit)

'Als supporter van een satellietclub ben ik totaal ongeschikt'

  Column

door Elisa Kuster

Op teletekst stond het echt: 'FC Dordrecht satellietclub Feyenoord'. 
Ik ken één satellietclub waar ik sympathie voor heb, dat is Telstar en een heel ander verhaal.
In een woordenboek vond ik de betekenis van het woord satelliet: trawant, wachter, begeleider, leidsman; in de sterrenkunde is de maan een satelliet der aarde; figuurlijk, een ondergeschikte medehelper van voorname personen.

Vooral de figuurlijke betekenis irriteerde me. Feyenoord is een grote club, heeft een goed gevulde prijzenkast, veel publiek en een stadion waar ik in zou verdwalen. Dit in tegenstelling tot de Krommedijk waar er niet eens een prijzenkast staat en het publiek, gezien de toeschouwersaantallen, op weg naar het stadion waarschijnlijk  al is verdwaald. Je zou met deze vergelijking Feyenoord best voornaam kunnen noemen.
Ondergeschikt was het woord waar ik rode vlekken van kreeg. Onderaan staan in de KeukenKampioen Divisie is geen luxe positie, dat weet ik ook wel, maar ondergeschikt  zijn helemaal niet. Ondergeschikt betekent namelijk dat je onder bevel staat, onderdanig en van minder belang bent.
Van mijn ouders kreeg ik altijd mee dat het niet verkeerd is om naar een ander te luisteren maar dat je altijd onafhankelijk moet blijven. Die opvoeding heeft er voor gezorgd dat ik na jaren nog steeds Dordrecht supporter ben gebleven, ondanks de op- en aanmerkingen hierover. Op mijn CV staat zelfs dat ik FC Dordrecht supporter ben, het zegt iets over mijn loyaliteit, doorzettingsvermogen, dat ik tegenslagen ombuig en met weinig middelen vooruit kan. Gelukkig heb ik mijn CV niet nodig, ik heb een prima baan. Want als supporter van een satellietclub ben ik totaal ongeschikt, wat altijd nog beter is dan ondergeschikt.
 

Meer berichten