Foto:

Caty Groen: het kan

  Column

Voor een nieuw project ben ik door een goede vriend rondgeleid door mijn eigen stad. De vriend is een groot Dordrecht-kenner en hij voorzag mij van interessante weetjes. De geschiedenis van Dordt is enorm en ik ontdekte dat ik er maar bar weinig van weet.

Wel herontdekte ik de grote leegstand in het winkelbestand.

Daags erna verscheen er in De Dordtenaar een artikel over. Er stond dat de afgelopen twee jaar de leegstand is toegenomen, maar dat er meer omzet is voor Dordtse winkels. Dat is slecht nieuws en goed nieuws in één bericht. De omzet steeg vorig jaar van 607,4 naar 637,5 miljoen euro, zo stond er. Fijn voor de winkels die er nog zijn in onze stad.

Minder fijn is dat er in het artikel een uitzondering werd gemaakt. Want op de Woonboulevard daalde de omzet van 19,4 naar 18 miljoen euro.

Ik zou u willen vragen om dat laatste cijfer nog eens goed tot u door te laten dringen. Vindt u 18 miljoen euro ook veel geld? Kunt u zich ook moeilijk voorstellen dat dit, ondanks de daling van 1,4 miljoen, nog een heel hoog bedrag is?

De website van de Woonboulevard leert dat er zo'n 14 à 15 winkels zijn. Die moeten dan per zaak een enorme omzet hebben, inclusief de croissanterie die de kassalade aan het einde van de dag waarschijnlijk niet dicht kan krijgen.

Maar oké, misschien kan het hoor. De gemiddelde besteding op de Woonboulevard is natuurlijk hoger dan een zaak als, pak em beet, Primark waar je voor een paar euro helemaal aangekleed naar buiten stapt. Toch, zelfs als er met een fijne regelmaat een dure keuken wordt gekocht, lijkt de omzet niet in verhouding tot de rust die er altijd lijkt te zijn. Nogmaals, misschien kan het hoor. Wellicht zit er op Woonboulevard-artikelen een minimale marge en is de netto winst klein.

Ik krijg nog een tweede Dordrecht-weetjesles van de vriend en zal hem voorstellen nog eens de toren van de Grote Kerk te beklimmen. Als we hoog genoeg zijn moet ik niet vergeten richting Mijlweg te kijken. Misschien ziet het daar wel zwart van de mensen. Het kan hoor.

Meer berichten