Foto:

Hans Janssen: in het nieuw…

  Column

Op de een of andere manier ga ik elk jaar steeds vroeger uitkijken naar de lente. Niet zo gek ook als we eind februari met bijna 20 graden alweer zonder jas buiten konden lopen. Intussen kijken onze ambulancemannen en -vrouwen uit naar hun nieuwe uniform. Deze zomer zal iedereen het gaan zien. Onze collega's zullen dan in frisse, goed zichtbare kleuren herkenbaar worden in het straatbeeld. Het felle geel heeft plaats gemaakt voor opvallende groene bovenkleding en stevige donkerblauwe broeken, met reflecterende striping, veel handige zakken, gepolsterd op de knieën en subtiele rode lijnen.

De gelijkenis met andere werkers in publieke diensten is hiermee eindelijk verdwenen. De nieuwe werkkleding is uniek en wordt gelukkig met enthousiasme ontvangen. Het is belangrijk om vakmensen tevreden en met trots hun werkzaamheden te laten verrichten. Klinkt misschien suf, maar zo'n nieuw en onderscheidend uniform doet wat met je. Het verschil met andere hulpverleners wordt duidelijk: wij zijn niet van de openbare orde en veiligheid, niet van de brandweer of de afvalverwerking. Wij zijn er voor kwalitatief hoogwaardige en veilige acute zorg. Tegelijkertijd beschermt het nieuwe pak onze mensen tegen uiteenlopende weersinvloeden en kunnen zij op de meest onverwachte plekken hun werkzaamheden veilig uitvoeren. Met dit uniform wil je gezien worden.

Ik denk terug aan de tijd dat ik zelf in Amsterdam bij de ambulancedienst werkte en iedereen als een soort gemeenteambtenaar met blauwe overhemden inclusief epauletten met daaroverheen een donkerblauwe colbert werd aangezien voor ofwel een politieman, ofwel een controleur van de sociale dienst. Als ik dan in de rosse buurt reanimerend in donkere sauna's voorovergebogen op de knieën moest, brak het zweet me al uit bij het binnengaan en had ik na twee dagen nog last van pijnlijke gewrichten. Dit nieuwe uniform doet meer recht aan de enorme kennis en vaardigheden van ambulancehulpverleners en onderstreept hun unieke positie in onze samenleving.

Meer berichten