Foto:

Herman Kersbergen: de alliantie van Kolff

  Column

Wie een leven lang in de regionale journalistiek heeft gewerkt weet als geen ander wat de waarde is van het woord 'alliantie": een verdrag ofwel een gemeenschappelijk voornemen. En burgemeester Kolff en zijn vertrekkende collega Van der Velden dromen daar over. Zij willen een zuidelijke samenwerkingsverband: Hoeksche Waard, Drechtsteden, Voorne en Putten, Goeree - Overflakkee plus de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. Daarom pleiten ze publiekelijk voor meer geld uit Europa, het rijk en de provincie.

Een duo met vergezichten! Of het nieuw is? Ik was er jaren geleden bij toen in de Merwehal hun collega's Jan Noorland en zijn Bredase ambtgenoot Ed Nijpels voor een zaal vol bestuurders, ambtenaren en ondernemers met veel enthousiasme de alliantie tussen de Dordtse en de Bredase regio's bepleiten, compleet met mooi geïllustreerde nota's. En later in Kunstmin opnieuw een groots opgezette presentatie. De gewenste en noodzakelijke samenwerking tussen Zuid-Holland Zuid en het Zeeuwse industriegebied werd met veel fanfare gepresenteerd. Toen al werden woorden gebruikt als 'onze maritieme sector'.

Het zijn maar twee voorbeelden, maar Kolff moet maar eens gaan zoeken in de archieven, want aan 'economische vergezichten' heeft het nooit ontbroken.

Maar toch…Recentelijk heeft oud – minister Deetman een rapport gepresenteerd met een onthutsende conclusie over de Drechtsteden. In gewoon Nederlands: de zeven samenwerkende gemeenten hebben er tot nog toe niet veel van gebakken.

Hoezo een regionale visie? Het is gewoon 'Ieder voor zich en God voor ons allen'. Maar waar is waar: het waren altijd leuke meetings, geleid door ingehuurde coryfeeën van de publieke omroep. Snabbelaars in hun vrije tijd. Zeker Kolff is een optimist. Hij praat al met achttien zuidelijke gemeenten over zijn bestuurlijke idealen. Man met een visie! Maar misschien zou het goed zijn als al die dromers over regionale samenwerking eens nadachten over de woorden van scheidend burgemeester Van der Velden die fijntjes opmerkte: ..Het is wel van groot belang om elkaar ook succes te gunnen".

Meer berichten