Foto:

Annette Vos: Op de huisartsenpost is het stil

  Column

Zaterdagavond, 2 maart 2019. Op de huisartsenpost is het stil. Heel stil. In veel huiskamers staat de buis afgesteld op de finale van Wie is de Mol. En terwijl Nederland toekijkt hoe Merel de magische woorden "Ik ben de Mol!" uitspreekt, controleren de triagisten of de telefoonlijn wel werkt en heeft de dienstdoende huisarts zomaar tijd om zijn administratie op orde te brengen.

Het tafereel vormt een schril contrast met andere zaterdagavonden, als de telefoon roodgloeiend staat en de huisartsenpost overspoeld wordt met spoedgevallen: mensen met klachten die écht niet kunnen wachten tot de eigen huisarts op maandagochtend weer beschikbaar is.

Het voorbeeld van de finale-avond van Wie is de Mol staat niet op zichzelf. Op avonden dat er bijvoorbeeld belangrijke voetbalwedstrijden op tv worden uitgezonden, melden zich eveneens beduidend minder 'spoedgevallen' op de huisartsenpost dan anders. Daaruit kunnen we rustig concluderen dat niet elke beller écht een acuut probleem heeft. Daarmee wordt de huisartsenpost onnodig belast. En: spoedeisende zorg is heel dure zorg… een telefoontje kost 25 euro, een consult 110,98 euro en een visite nog meer: 166,47 euro. Dat is flink duurder dan uw eigen huisarts, en dat geldt ook voor medicijnen via de huisartsenpost.

Twijfelt u of u contact moet opnemen met de huisartsenpost? Kijkt u dan eens op www.moetiknaardokter.nl of op de app 'Thuisarts.nl'. En ja, natuurlijk kunt u ons altijd bellen voor advies als u ongerust bent en niet weet of het wel verantwoord is om te wachten. Want wij begrijpen best dat het soms lastig is om te bepalen of u met uw klachten kunt blijven doorlopen of niet. Wij denken graag met u mee. Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat alléén patiënten met echte spoed zich melden bij de huisartsenpost. Die kunnen we dan zo snel mogelijk helpen… en zo houden we met elkaar de zorg betaalbaar!

Meer berichten