Foto:

Marco van Schaardenburgh: Songfestival in Dordrecht!

  Column

We hebben genoten. Na 44 jaar won Nederland eindelijk weer eens het songfestival. Wat een heerlijke avond.

Vanmorgen (het is nu zondag) begon ik met het online nieuws over het songfestival om de overwinningsroes nog even vast te houden. Duncan wild enthousiast, Madonna afgebrand en het hele land euforisch. Ik lees ook over een nieuwe strijd: Wie mag het volgende Songfestival organiseren? Amsterdam, Zwolle, Rotterdam en Maastricht hebben zich al opgeworpen als kandidaat. En opeens wist ik het: Dordrecht.

Na Koningsdag, Sinterklaas en the Passion is de organisatie van het songfestival de overtreffende trap, maar dan wel overtreffende trap van de overtreffende trap.

Kees Thies opperde onlangs in zijn column in AD de Dordtenaar om de start van de Tour de France naar Dordt te halen (of was het de Giro?). Leuk idee, maar erg duur en alleen interessant voor een beperkte groep liefhebbers. Een mega event zoals het songfestival is een uitdaging die past bij een stad met ambities. Maar gaat dat allemaal passen in deze stad?

In de zaal van Tel Aviv was plek voor 7.000 mensen en op het strand konden nog eens 25.000 mensen kijken op grote schermen. Het stadion van FC Dordrecht valt af. Dat stort in als de Noorse Sami-zanger een traditionele stampvoetdans doet maar de Passion was in de binnenstad. 20.000 mensen bezochten dit evenement en dat lukte. Met een beetje passen en meten past het songfestivalcircus ook in onze stad. Dus leg dat ponton nog een keer in het Maartensgat en span zeilen vanaf de Grote Kerk tot de Hooikade zodat iedereen droog zit. Moet makkelijk kunnen, de rest zijn logistieke uitdagingen. We hebben dan wel het mooiste podium van Nederland. De Wijnstraat wordt een grote roze markt en Dordrecht is voor een week de Gay capital of the world! Een beter visitekaartje voor Nederland is er niet.

Durf groot te denken. Bij deze. Kolff, tover wat ambitieuze ambtenaren zonder privéleven uit uw hoge hoed en laat ze als de wiedeweerga een bidbook opstellen. Vandaag nog. En dat 800 jarig bestaan van Dordrecht vieren we dan wel een jaartje later, in 2021.

Meer berichten