Foto:

Caty Groen: bijnamen

  Column

Omdat ik een artikel moest schrijven, kwam ik op internet langs een lijst met bijnamen. De meeste waren grappig, maar van sommige benijd ik de drager ervan niet. Met bijnamen lieten mensen zien dat ze, behalve humorvol, ook keihard konden zijn voor een ander. Bijnamen zijn folklore geworden. Je komt er nu niet meer mee weg om iemand die Arie heet en rood haar heeft Rooie Aai te noemen, iemand met een houten been Henk Houtepoot en Slappe Dirk voor iemand die… nou ja, u begrijpt me wel.

We leven in een tijd waar sowieso (uiterlijke) kenmerken niet meer benoemd kunnen worden. Hééft onze samenleving eigenlijk nog wel mensen met bijzondere kenmerken? Is het niet zo dat de meeste mannen die vinden dat ze er toe doen een baard hebben? En bestaan er nog vrouwen zonder lang haar met de scheiding in het midden en een telefoon in de hand? Met al die bekkies witte tandjes en selfies met gekruiste benen, vindt iedereen zichzelf uniek, maar je kunt er geen etiketten van originaliteit meer opplakken. Niet erg, want etiketten opplakken is nu not done, maar er gaat ook wel wat verloren aan al die identieke smoeltjes. Nooit meer een Rooie Sien, Blonde Bet, Mina Bakgraag, die schöne Helena of Spriet.

Het zou kunnen dat bijnamen nog wel worden gebezigd in besloten kring. Zoals in die van mij. Ik heb een vriendin die er ook enorm aan doet en zonder dat zij de ware naam noemt, weet ik door de bijnaam direct wie ze bedoelt. Eentje onthul ik omdat hij me doet denken aan mijn jeugd. Het gaat om Stappenteller. Iedere dag komt Stappenteller voorbij met een boodschappentas. Hij loopt in een rechte lijn en kiest zijn stappen zodanig dat hij met zijn rechterschoen op de stoeprand komt, met zijn linker op het putdeksel en de richels op de brug mijd. Soms komt hij niet goed uit. Dan keert hij om en loopt opnieuw naar de stoeprand of het putdeksel. Een heerlijke dwangmatige handeling die ik herken uit mijn kindertijd toen je er nog niet voor in therapie ging. Ik hoop altijd maar dat er geen roomijs in die boodschappentas zit.

Meer berichten