Foto:

Herman Kersbergen: vakantie in eigen land

  Column

Het is er dit jaar toch van gekomen. Na tientallen jaren weer een week vakantie in eigen land. Op de Veluwe!

Leuke dagen, aardige mensen en tijd om van alles te overdenken. Bijvoorbeeld onze Europese verkiezingen. Ongelofelijk veel rumoer vooraf. Kwetsende teksten, negatieve voorspellingen en uiteindelijk, twee dagen voordat de stemlokalen open gingen, een landelijk onderzoek waaruit bleek dat ons volk toch positiever denkt dan de Haagse elite.

Grote vraag: hoe komt het toch dat politici zover verwijderd zijn van de dagelijkse werkelijkheid zoals de burgers die aan den lijve ervaren?

Landgenoten die zich (terecht!) ergeren aan het ordinaire taalgebruik in onze openbare vergaderzalen. Het gemak waarmee op diverse departementen met belastinggeld wordt gesmeten en diezelfde overheid al jaar en dag niet in staat blijkt te zijn orde op zaken te stellen. Zelfs op gemeentelijke niveaus blijkt het ongelofelijk moeilijk om bijvoorbeeld kloppende begrotingen te maken of tijdig de juiste of gevraagde informatie aan burgers en/of verenigingen te verstrekken. De klachten zijn legio!

Ik geef het toe: onze samenleving is complex geworden en de bureaucratie is een bron van grote ergernis. En toch, terug in mijn stad kun je de 'hartslag van het leven' nog altijd horen. Burgers die de handen uit de mouwen steken, even het vuil op het trottoir voor hun woning oprapen. Een helpende hand voor burgers die dat nodig hebben. Medici die nog fungeren als poortwachters. En ja, soms een raadslid met een goud idee. Neem nu Rolin den Heijer van onze plaatselijke VVD. Amper was het Songfestival voorbij of ze wist het zeker: ,,In 2020 gaan we dit internationale muzikale hoogstandje in Dordrecht organiseren". Over optimisme gesproken. Zelfs Gerben Baaij van Dordrecht Marketing was er door verrast. Hij zoekt nu koortsachtig naar de juiste locatie. En wat geldschieters.

Ach ja, wie lacht niet wie de mens beziet. Maar de vakanties komen in zicht. Volk in beweging. En in eigen stad en regio valt er heel veel te genieten.

Meer berichten