Foto:

Marco van Schaardenburgh: de straat ligt open

  Column

Fatima doet dagelijks boodschappen omdat ze niet te veel tegelijk kan tillen. Om eerlijk te zijn weet ik niet zo goed waarom, maar ze loopt met een kruk en schuifelt stapje voor stapje naar de supermarkt. Het kost haar zichtbaar moeite, regelmatig pauzeert ze.

De komende maanden zijn voor haar extra uitdagend omdat de straat openligt. Alweer. Vorig jaar zijn de straten rondom het Dordrechts museum opnieuw bestraat. Minder parkeerplaatsen en meer mooie stenen om de statuur van het Dordrechts museum te benadrukken. Dat duurde vorig jaar negen maanden (gevoelstijd: 14 maanden) omdat halverwege bleek dat de stratenmakers de stenen te dicht op elkaar legden en opnieuw moesten beginnen. Nu nog een keer, vanwege verzakkende stoepranden.

Drie maanden gaat het duren omdat de stratenmakers iedere donderdagmiddag alles aan de kant moeten leggen zodat de marktlui op vrijdag en zaterdag over de Nieuwstraat naar het Statenplein kunnen rijden. Bovendien is er ook een bouwvak van zes weken.

Het is makkelijk om de schuld te geven aan de stratenmakers maar het ligt ook aan het aanbestedingsbeleid van de gemeente. Iedereen mag meedingen naar een opdracht van de gemeente en de opdracht gaat niet naar de partij die de beste kwaliteit levert maar naar de goedkoopste. Ooit bedoeld om vriendjespolitiek tegen te gaan maar om de opdracht te krijgen moeten opdrachtnemers zo laag in de prijs zitten dat ze nauwelijks nog kwaliteit kunnen leveren.

Echt heel erg vind ik het niet. Een beetje zand voor de deur is gezellig en samen mopperen op de gemeente schept een band. De buurtkinderen hebben van donderdagmiddag tot zondag een crossbaan, zandbak, of klauterplek voor de deur en er is altijd wel iemand die Fatima wil helpen (tenminste, dat hoop ik).

Wat dat betreft vangt de gemeente twee vliegen in één klap. De straten worden lekker goedkoop bestraat en de onderlinge saamhorigheid stijgt. Misschien kunnen ze hier beleid van maken en gewoon standaard 20 procent van alle Dordtse straten opengooien?

Meer berichten