Foto:

Annette Vos: Zit jij al op Volgjezorg.nl ?

  Column

"Ja, zo'n reisje langs de Rijn Rijn Rijn, 's avonds in de maneschijn schijn schijn…" De senioren aan boord van het Nederlandse cruiseschip zingen en hossen vrolijk mee met de muziek. Ze vermaken zich opperbest. Langzaam zwenkt het grote schip richting jachthaven Maartensgat, om daar aan te meren. Voor vanmiddag staat er een bezoekje aan het Dordrechts Museum op het programma. De 74-jarige mevrouw Harleman heeft er zin in. Maar eerst moet ze haar diabetesmedicijnen innemen. Ze rommelt even in haar tas… en verschiet van kleur. Geen medicijnen. Ze zijn op en ze is helemaal vergeten om extra medicatie mee te nemen. Maar ze kan echt niet zonder! Wat nu…? Ze schiet reisleidster Corrie aan en legt haar met bibberende stem de situatie uit. En Corrry weet raad; ze belt meteen onze huisartsenpost in Dordrecht voor advies. Gelukkig heeft mevrouw Harleman een paar weken geleden op de website Volgjezorg.nl toestemming gegeven voor de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt. Daardoor kunnen mijn collega's op de huisartsenpost online precies zien welke medicijnen mevrouw Harleman nodig heeft. De huisartsenpost zendt het recept digitaal naar de naastgelegen dienstapotheek. Zodra ze voet aan wal heeft gezet, komt mevrouw Harleman samen met Corry naar de dienstapotheek om haar medicijnen op te halen. Ze zijn nog nét op tijd terug voor het Dordrechts Museum.

En zo is het belang van Volgjezorg.nl weer gebleken. Het is een website waar mensen hun toestemming kunnen regelen voor de uitwisseling van hun medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt. Voor de huisarts, huisartsenpost en de apotheek. Zodat zij andere zorgaanbieders kunnen helpen met informatie voor goede, veilige en snelle zorg aan de patiënt. Op Volgjezorg.nl kunnen mensen ook volgen wat er met hun medische gegevens gebeurt: welke soorten gegevens zijn er met uw toestemming gedeeld? Door welke zorgaanbieder(s) zijn ze bekeken? En wanneer?

U heeft zich vast ook al aangemeld op Volgjezorg.nl. Niet? Wacht daar dan niet te lang mee… het kan van levensbelang zijn!

(Annette Vos is locatiemanager bij de huisartsenpost)

Meer berichten