Foto:

Hans Janssen: Inspiratie

  Column

Waar wordt een mens nu echt door geïnspireerd. Is het de verbeelding, het ontstaan van iets nieuws dat frisse perspectieven biedt? De toon waarop een leider spreekt? Of is het juist de boodschap die mensen in vervoering brengt?

Laatst bij een lezing, hoorde ik een hoogleraar vlammend spreken over integriteit in de zorg. De boodschap sprak me zeer aan, maar de manier waarop 'de waarheid' werd verkondigd niet echt. Erna volgde een spreker waar ik 30 jaar geleden ooit eens college bij had gevolgd aan de Universiteit van Amsterdam. Hoewel zijn uitspraken soms wat over de top waren, bleef ik nadenken over wat hij ons wilde overbrengen. Hij gaf geen pasklare antwoorden, maar stekelige opmerkingen die duwden naar andere inzichten.

In ons werk, de ambulancezorg, wordt momenteel veel nagedacht over beter, sneller en anders. Betere technieken, betere samenwerking, snellere diagnoses, efficiënter verwijzen, creatieve toepassingen, meer mogelijkheden... En dat alles voor het hogere doel: betere gezondheidszorg, tevreden klanten, efficiënter werken en kostenreductie. Best lastig om dat allemaal te bedenken in je eentje. Digitale toepassingen gaan snel, maar veranderen is moeilijk. Daar heb je inspiratie en overtuigingskracht voor nodig.

Vorige week namen we op de SS Rotterdam deel aan een bijeenkomst van zeven ambulancediensten uit heel Nederland. Thema's waren inspiratie, innovatie en ontwikkeling. Hoe lost de luchtvaartsector knelpunten op en wat kunnen wij daarvan leren in de acute zorg? Hoe houden we onze collega's fris en fruitig aan het werk als ze de 55 jaar zijn gepasseerd? Hoe vinden we andere wegen als het wegdek dichtslibt? Drones, vliegende auto's, toverstokken en heel veel creativiteit zijn nodig om los te komen van het alledaagse.

Geweldig om over te fantaseren en helemaal op zo'n tot de verbeelding sprekend schip. De komende weken gaan we zien wat dit alles heeft opgeleverd aan nieuwe inzichten voor bestaande knelpunten. Tom Poes: verzin een list!

Meer berichten