Foto:

Annette Vos: agressie op de huisartsenpost

  Column

Het stond dit voorjaar uitgebreid in alle kranten. Maar liefst twee op de drie doktersassistenten kreeg de afgelopen twee jaar te maken met agressie op de werkvloer, zo bleek uit een peiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten. Het ging daarbij vooral om schelden, spugen en opzettelijke vernielingen.

Door de agressie voelen veel doktersassistenten zich bang, boos en onveilig. Zes procent houdt er zelfs 'langdurige of fysieke klachten' aan over.

De mensen die bij ons op de huisartsenpost komen, hebben meestal acute pijnklachten. Ze kunnen angstig zijn, zich zorgen maken over wat er met hen aan de hand is. En dat zorgt er soms voor dat mensen minder geduld hebben dan onder normale omstandigheden.

Wij begrijpen best dat hen dan soms zwaar kan vallen als ze even op hun beurt moeten wachten. Maar agressie jegens onze medewerkers? Nee, dat accepteren we niet… nooit!

Om patiënten hierop te wijzen hebben we in de wachtruimte onze omgangregels opgehangen. Bovenaan staat: 'Wij helpen u zo snel mogelijk'. Gevolgd door (onder andere): 'Ook in noodsituaties luisteren wij naar elkaar', 'Agressief gedrag accepteren wij niet' en 'Bij wapenbezit, geweld, drugs en diefstal doen wij aangifte bij de politie'.

Agressie: geen leuk onderwerp. Maar toch deed zich onlangs een situatie voor die zorgde voor een glimlach op mijn gezicht.

Een paar jaar geleden was er een patiënte op de post die de triagist uitmaakte voor iets heel lelijks. Wij wezen deze dame erop dat dergelijk gedrag voor ons onacceptabel is. Waarmee de kous voor ons af was.

Dat gold echter niet voor de patiënte in kwestie. Jaren had ze met het voorval in haar maag gezeten. Ze had er spijt van dat ze zich zo had misdragen en eindelijk, na veel wikken, wegen en uitstellen had ze de moed bij elkaar geraapt om naar de huisartsenpost te komen om persoonlijk haar excuses te maken.

Natuurlijk accepteerden wij die direct. Opgelucht ging mevrouw de deur uit. En ik? Zoals ik al zei. Een glimlach op mijn gezicht!

(Annette Vos is locatiemanager bij de huisartsenpost)

Meer berichten