Foto:

Hans Janssen: Storing

  Column

Hoe bereiden de hulpdiensten zich voor op onvoorziene noodsituaties? Nou: je zit bij elkaar en bedenkt wat er allemaal fout kan gaan. Dat heet scenario-ontwikkeling. Daar kun je tegenwoordig ook flink geld mee verdienen, want de tijden van onbekommerd leven en berusten in al het goede van de voorzieningen, je verzekering , belastingdienst of pensioen, de overheid, andere mensen of het buitenland, ligt al weer enige tijd achter ons. De griep kan toeslaan, een gifwolk kan ons verrassen en zelfs een terroristische cel kan plots ontwaken en het land in rep en roer brengen.

Nee, tegenwoordig moet je zijn aangesloten in de appgroep van de overheid die waarschuwt in tijden van crisis. We moeten waakzaam zijn, alert blijven en bij verdachte situaties contact opnemen met de opsporingsdiensten. Dit zijn de tijden waarin je je kunt afvragen of een afspraak wel een afspraak is. Of het nu gaat om een particulier die thuis een leverancier verwacht, of een 112-meldkamer die erop vertrouwt dat alle verbindingen goed zijn aangelegd en dat de backup in orde is.

Totdat het echt misgaat en iedereen zich vertwijfeld afvraagt wat er mis is. En als dan ook nog blijkt dat alle scenariobedenkers toch nog van alles over het hoofd hebben gezien… dan zijn de rapen gaar. Dat scenario trof ons enkele weken geleden op die beruchte maandagmiddag toen het hele telefoonverkeer in Nederland plat kwam te liggen.

Bij de ambulancedienst vroegen wij ons af of dit nu zo'n situatie was waar we jarenlang voor getraind hadden. Na enkele minuten werd al duidelijk dat dit echt zo was en we alle hens aan dek moesten trekken. En dat gebeurde ook. Op de overgang van vroege naar late dienst werden alle ambulancebemanningen verzocht te blijven en werden collega's opgeroepen om alle ambulances op de weg te krijgen. Dat kon natuurlijk niet per telefoon, maar gebeurde via de portofoons, die moeiteloos bleven functioneren. Via huisarts, brandweer of SEH konden burgers ons laten oproepen. Gelukkig liep in onze regio alles goed af... maar hoe kwetsbaar zijn we?

Meer berichten