Foto: PR

Doorgeslagen

  Column

Terwijl de goedheiligman stilletjes ons land binnen gleed en de landelijke discussie over schoensmeer, roetvegen en make-up weer opleefde, kregen wij bezoek van vier controleurs. Aangekondigde controle, dat dan weer wel. Speciale controleurs die drie aaneengesloten dagen onze boeken wilden inzien over alle activiteiten en werkzaamheden waar we als ambulancedienst informatie over bijhouden. Voor de insiders onder ons: de jaarlijkse HKZ/KIWA-audit voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de NEN7510.

Vanzelfsprekend stellen we alles in het werk om de privacygegevens van collega's en patiënten en de veiligheid van onze organisatie zorgvuldig te bewaken. Of dat nu de toegang tot de gebouwen betreft of het archiveren van medische gegevens van wie dan ook. Niemand wil dat zijn of haar gegevens bekend worden aan anderen. Maar zelden zijn we zo door de molen gehaald als nu. Van de meldkamer tot en met de wijze waarop ik mijn bureau elke dag opruim: dit ging ver. Procedures, richtlijnen, besluiten, afspraken… waar staat het en hoe wordt dit veilig gearchiveerd? Er leek geen eind aan te komen. Ik geef toe: niet het meest enerverende deel van je verantwoordelijkheid als directeur-bestuurder.

Net toen ik dacht 'ze moeten ons hebben', belandde ik in een vreemde en toch ook geruststellende situatie, toen ik contact zocht met een specialist in het Goudse ziekenhuis. De dokter zelf kwam niet meer aan de telefoon. Ik moest me wenden tot een verpleegkundig specialist. Dat kon op diverse manieren en ik koos ervoor haar een mailtje te sturen. Enkele dagen later ontving ik een reactie. Althans, ik ontving een bericht met het verzoek een code op te vragen om haar bericht te kunnen lezen. Inderdaad kreeg ik enkele minuten daarna een code waarmee ik het bericht kon openen. Het werkte. Helaas maar een kwartier, dus toen ik een dag later haar telefoonnummer zocht, moest ik opnieuw een code aanvragen om het bericht te openen. Gegevensbescherming kan dus altijd nog gekker... 

Hans Janssen

Meer berichten