Foto: PR

'Diabetes'

  Column

Zo tegen het eind van het jaar is terugblikken logisch en toch ook weer niet. Ik vind vooruitkijken altijd leuker dan achteromkijken. Maar het was een prachtjaar met op de valreep een mooi cao- akkoord voor de ziekenhuissector. Vraag me alleen af of het betaalbaar is, maar vooruit.

De acute zorg is enorm in beweging. Bij een symposium over 20 jaar Traumacentrum Zuid-West-Nederland werd me eens te meer duidelijk dat mogelijkheden steeds verder reiken. Van alle kanten worden nieuwe ideeën gelanceerd omtrent communicatie, samenwerking en mobiliteit. Dat het communiceren nu af en toe nog pijnlijke tekorten laat zien, werd me vorige week onder de neus gewreven.

Ik kreeg de mededeling van mijn zorgverzekeraar dat een zorgverlener een declaratie had ingediend voor een behandeling die ik zou hebben ondergaan. Met datum en specificatie. Een thuiszorgorganisatie legde de rekening neer: 128 euro en nog wat. Dat vond ik vreemd, want ik ben nooit door een thuiszorgorganisatie behandeld. Ook de naam van de instelling zei me niets. Zou dit fraude zijn, dacht ik nog?

Navraag bij de verzekeraar leerde dat ik door de thuiszorg was behandeld voor mijn diabetes. Toen wist ik zeker dat er iets goed mis zat, want ik heb geen suikerziekte. Dus weer klom ik in de pen om te verklaren dat hier sprake moest zijn van een misverstand. Op de betreffende datum was ik aan het werk, ik heb niemand gezien van welke thuiszorgorganisatie dan ook en vooral: ik héb geen diabetes.

Dat zag mijn zorgverzekeraar anders. Die had contact opgenomen met de instelling. Er was écht iemand bij mij thuis geweest die dag in verband met mijn diabetes. Of er misschien niet toch een lampje bij me ging branden…? Heus, dat stond er! Ik werd verzocht zelf 'even contact op te nemen' met de thuiszorg. Ook de verzekeraar zou nogmaals controleren, maar kon niet garanderen dat de declaratie gecorrigeerd zou worden, want 'ze waren er niet bij geweest'. Ik was perplex en realiseerde me dat er nog veel te verbeteren valt in de zorg.


Hans Janssen

Meer berichten