Logo destemvandordt.nl


De dames van Oranje Wit. (Foto: Linda Visser)
De dames van Oranje Wit. (Foto: Linda Visser)

Steeds meer voetballende dames

  Sport

Vrouwenvoetbal is in opkomst in ons land. Voor het eerst in de historie is Nederland gastheer van het EK voor Vrouwen. Daarbij komen van 16 juli tot en met 6 augustus zestien teams in actie. Ook bij voetbalverenigingen in de regio ontstaan steeds meer meisjes- en vrouwenteams.

Door Eline Lohman

DORDRECHT – Zo ook bij EBOH, vertelt jeugdcoördinator Evelien Noordermeer. "Bij EBOH bieden wij ook meisjes de gelegenheid om de mooiste en populairste sport van allemaal te beoefenen. Het afgelopen jaar hebben we teams gehad in de leeftijdscategorieën MO11 (voorheen meisjes E), MO13 (meisjes D), Dames 1 en Dames 2 (beiden senioren). Het komende seizoen hebben we naar verwachting ook een MO15 (meisjes C) team in onze club. In de jongste jeugd (JO9 of F) kiezen we ervoor om de jongens en meisjes nog gemengd te laten spelen. Mocht het zo zijn dat er in een bepaalde leeftijdscategorie niet voldoende meisjes zijn voor een volledig team, of dat meisjes zelf graag gemengd willen spelen, dan kan dat wat ons betreft natuurlijk ook."

Het meisjesvoetbal zoals de club dat nu kent bij EBOH, heeft zich in een tijdsbestek van slechts twee jaar zo ontwikkeld, zegt Noordermeer. "We merken dat bij EBOH het meisjesvoetbal minstens zo hard aan het groeien is als de reguliere jongenstak en de jeugd G categorie. Ook wij merken dat de belangstelling voor het meiden- en damesvoetbal enorm is toegenomen. Het meiden- en damesvoetbal is de snelst groeiende sportcategorie van Nederland. Daarbij komt dat we binnen de club een aantal enthousiaste vrijwilligers hebben die hier extra aandacht aan schenken."

Bij v.v. Dubbeldam voetballen ook dames en meiden, vertelt Jacco Bos. "We hebben in vrijwel iedere leeftijdsklasse een vertegenwoordigend meidenteam, dit zijn dus zo'n 80 meiden en dames die enthousiast in hun roze sokken rond hobbelen. Hun tenue is precies hetzelfde als dat van de jongens, alleen de sokken en het embleem zijn afwijkend. Overigens zijn we op zoek naar nog meer enthousiaste dames vanaf 18 jaar. De selectie zou eigenlijk net wat breder moeten zijn waardoor we ook in kwaliteit een slag kunnen maken."

Ook Bos ziet een toenemende populariteit voor vrouwenvoetbal. "We zijn bij Dubbeldam zo'n vier jaar geleden gestart met een damesafdeling. Steeds meer meiden melden zich aan, mede doordat het Nederlands dameselftal goed presteert en zo het meidenvoetbal in Nederland steeds beter op de kaart zet."

Bij Oranje Wit is ook een aantal meisjesteams actief en een vrouwenteam. Momenteel spelen er zo'n 80 meisjes en jonge vrouwen bij Oranje Wit, verdeeld over alle leeftijdscategorieën, vertelt Martijn Heida. "Net als bij de jongensteams beschikken de meisjesteams over gediplomeerde trainers om behalve het 'spelletje zo leuk als mogelijk te laten spelen', ook de meiden echt op te leiden. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen jongensteams en meisjes teams als het gaat om opleiding, selecties en doorgroei mogelijkheden. Wij merken zeker dat vrouwenvoetbal in opkomst is. Tijdens de laatste Meidendag hebben we weer een aantal nieuwe meisjesleden mogen inschrijven en ook qua aandacht van KNVB, media en social media zien we dat er veel aandacht is voor de meidenteams van Oranje Wit. Hier zijn we natuurlijk erg blij mee."

Goede opleiding geven aan de meidenteams vindt Oranje Wit belangrijk, zegt Heida. "Je moet de meiden immers niet zomaar de wei insturen om een potje te voetballen. We geven aandacht aan (individuele) technieken en tactiek en spelen naast de reguliere competitie veel oefenwedstrijden met de meiden. Oranje Wit heeft speciaal voor de dames en meisjes aparte kleedkamers ingericht. Je moet de meiden op dat punt juist wel een eigen plekje geven. Maar verder worden ze geheel in de vereniging opgenomen, zodat ze het gevoel krijgen dat ze erbij horen. Want dat horen ze! Dit soort zaken dragen bij aan de groei van het meidenvoetbal binnen je vereniging. En als je met goede opleiding, een leuke vereniging, inspeelt op de landelijke trend, kun je een goede basis leggen zodat het meisjesvoetbal binnen je vereniging geen eendagsvlieg wordt."
 
FC Dordrecht heeft geen speciaal damesteam, vertelt Inge Vrije. "Het al dan niet opstarten van een vrouwenafdeling is nog niet echt ter sprake gekomen. We krijgen ook weinig tot geen vragen vanuit de voetballende vrouwen of we dit van plan zijn op te starten. Echter vanuit de overige BVO's hebben we vernomen dat dit – vooralsnog - alleen geld kost en aangezien wij als club daar niet te veel van hebben en ook qua trainingsmogelijkheden redelijk beperkt zijn, denk ik dat het in de nabije toekomst ook nog geen optie zal zijn."


 

Reageer als eerste
Meer berichten