Paaldanser Nick La Gije en met zijn partner Gianmarco Stefanelli.
Paaldanser Nick La Gije en met zijn partner Gianmarco Stefanelli. (Foto: PR)

Wereldkampioenen Pole Sports: 'Het is topsport'

  Sport

Dordrecht - Hij krijgt weleens een voet in zijn gezicht of een knie in zijn maag, want dat is nu eenmaal onvermijdelijk wanneer twee mannen tegelijkertijd halsbrekende capriolen uithalen in een en dezelfde paal. Maar het levert wel spectaculaire combinaties op. Nick La Gije mag zich sinds kort wereldkampioen Pole Sports noemen. Samen met zijn partner Gianmarco Stefanelli won hij goud in de categorie 'mannen duo'.

Nick merkt dat paaldansen, zeker voor mannen, in Nederland nog vrij onbekend is. Ook zijn er bepaalde vooroordelen. "Het wordt nogal eens geassocieerd met erotiek, maar daar heeft Pole Sports niets mee van doen. Het is niet zoals vrouwen in nachtclubs aan een paal hangen. Wat wij doen is echt topsport. Ik kan iedereen aanraden om op YouTube eens wat filmpjes te bekijken. Dan valt je mond waarschijnlijk open. Onze sport is een vorm van beeldende kunst. Vind je een 'reguliere' dansvoorstelling leuk, dan zou Pole Sports ook iets voor je kunnen zijn."

Afwisselender

Nick doet nu ongeveer 4 jaar aan paaldansen. "Ik zag ooit een demonstratie en was meteen verkocht. Het is een stuk afwisselender dan alleen maar gewichten pompen in de sportschool." Want sportief, dat was Nick al. Die achtergrond helpt bij paaldansen, maar iedereen kan ermee beginnen.

Blauwe plekken

"In het begin is het inderdaad zwaar en moeilijk. Maar als je iets goed wil kunnen, moet je blijven oefenen. Zo simpel is het. Ik heb die drive. Train je eens per week, dan zal de progressie langzaam gaan. Ik besteed er daarom veel meer uren aan. Toen ik net begon, zat ik vaak onder de blauwe plekken en had ik last van een geïrriteerde huid. Maar op den duur went je huid aan de aanraking met de paal. Ook dat is een kwestie van doorzetten."

Fijne partner

Nick en Gianmarco trainen nog niet eens zo heel lang samen. "We hebben de laatste 9 maanden toegewerkt naar het WK. Om ons te plaatsen, moesten we ons eerst kwalificeren middels het NK. Toen dat lukte, was dat een bevestiging dat we op de goede weg waren. In Gianmarco heb ik een hele fijne partner gevonden. Hij heeft een dansachtergrond. Daardoor is hij ook heel sterk in het bedenken van choreografieën. Voor wat betreft het artistieke gedeelte vertrouw ik volledig op hem. Waar bij Pole Sports weinig ruimte is voor eigen inbreng, is dat bij het onderdeel Pole Art heel anders. Daar zijn bijna geen regels voor. In oktober doen we mee aan een toernooi in Griekenland. Iets om zeker naar uit te kijken."

Meer concurrentie

Nick hoopt dat de sport, in alle breedte, in Nederland populairder wordt onder mannen. "Bij vrouwen is het al een tijd in opkomst, maar de heren blijven achter. Er komt langzaam wat nieuwsgierigheid op gang, maar de stap om het zelf eens te proberen is voor velen toch heel groot. Jammer, want Gianmarco en ik vinden het juist leuk om meer concurrentie te hebben. Dat houdt ons scherp!"

(Tekst: Yvonne Vogel)

Meer berichten