Waterpolokeeper Milan de Koff is zo goed als hersteld (foto: Nanda van Heteren)
Waterpolokeeper Milan de Koff is zo goed als hersteld (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Dordtenaar Milan de Koff is weer beter

  Sport

Door: Nanda van Heteren

Waterpolokeeper weer in training

Keeper van het Nederlands mannelijke waterpoloteam Milan de Koff is weer terug van weggeweest. Voor de zomer kreeg de Dordtenaar de diagnose overtraind. Vanaf dat moment was het een kwestie van herstellen, uitrusten en af en toe heel rustig trainen. Sinds vorige week heeft man, die tussen de doelpalen ligt bij zijn club SVH Waterpolo Rotterdam team Heren 1, zijn trainingen weer honderd procent hervat.

DORDRECHT – "Als topsporter moet je regelmatig signalen van je lichaam negeren. Als je moe bent, moet je toch doorgaan of door de verzuring heen gaan. Dus ik had er niet direct wat achter gezocht," vertelt Milan. "Pas toen ik twee dagen niet geslapen had, werd het voor mij te erg. Daarvoor sliep ik twee uur, was ik twintig minuten wakker, sliep ik weer twee uur en ga zo maar door. Dat was voor echt het teken dat ik aan de bel moest trekken. De sportarts constateerde toen op mijn 24e verjaardag, 7 juni, dat ik overtraind was."


Eind september heeft Milan weer een hele week meegetraind. Die twee trainingen per dag en het bijbehorende sprintwerk gingen goed, zegt de sporter. "Ik heb echt het gevoel dat het verleden tijd is dat ik overtraind was. Eigenlijk is het moeilijk te omschrijven waarom ik dat voel, maar deze moeheid voelt anders. Toen ik overtraind was, was mijn lichaam gewoon helemaal op. Nu ben ik na een training ook moe. Alleen voelt dit als normaal, alsof deze moeheid erbij hoort. Kracht en conditie zijn sowieso niet mijn sterke punten - dat is altijd al geweest - maar nu merk ik dat ik op deze gebieden nog niet de oude ben." De eerste training van Oranje was half september. "Toen deed ik het bewust rustig aan voor alle zekerheid. Die trainingen zijn sowieso veel zwaarder, dus het zwemmen en sprintjes trekken zorgden voor vermoeidheid. Alhoewel, het gaat wel beter. Ik merk dat ik de rest beter kan bijhouden dan voorheen, ook weer kan sprinten en ik voel mij lekker. Inmiddels werk ik het trainingsprogramma weer volledig af en speel ik ook weer wedstrijden."

Milan kijkt tevreden op zijn wedstrijden die hij heeft gespeeld. "Zo speelden onze club eind september tegen het heren 1 team van Schuurman BZC. Met een verschil van één doelpunt (het werd negen tegen acht, red.) hebben we de wedstrijd verloren, maar toch heb ik een goede competitie gespeeld. Ik zat lekker in de wedstrijd, was een van de mensen die ons team in de race heeft gehouden en heb een aantal doelpunten tegengehouden. Daarna voelde ik wel dat ik moe was, maar een minimale extra vermoeidheid dan normaal. Die avond heb ik hetzelfde gedaan als andere avonden na de wedstrijd. Dus naar huis toe en in bed gaan liggen om een serie te kijken of te gaan slapen."

Hoe de toekomst verder loopt, durft Milan nog niet in te vullen. "Of ik mee kan doen met de Olympische Zomerspelen in 2020 in het Japanse Tokyo weet ik nog niet. De tijd gaat het uitwijzen."

Meer berichten